De multe ori m-am întrebat oare ce căutam atunci când dorim să bem o cafea? Cum o alegem? Și nu e vorba de cofeină, nu-i așa? Oare e vorba de gust, miros? E un ritual, o întâlnire? Sau poate despre re-declanșarea unor amintiri plăcute? Hai să o luăm pe rând!

Pe lângă toate senzațiile pe care papilele gustative le pot încerca, aroma cafelei proaspăt prăjită ne oferă o primă notă olfactivă, care trecută la pasul următor, și anume, măcinarea fină sau mai puțin fină a bobului de cafea, va însoți degustarea primei picături de cafea.

Începând cu sunetul râșniței de cafea, apoi cu acela al espressorului, sunt detalii ce compun aspectul vizual final bogat în nuanțe minunate de maro, ciocolatiu sau alb, și de culoarea aburilor care o însoțesc.

Și acum să adăugăm și ingredientul principal, “Omul”. Cum ar putea să prindă viață o cafea fără o ființă umană care să aplice tușa finală, să-i confere statutul de artă, Andrei Ianoși. Explorator, cercetător, caracterizat printr-o curiozitate de-a dreptul copilărească, atunci când e vorba de cafea, Andrei nu lasă nimic la voia întâmplării. Totul trebuie să treacă prin mâna lui, fie că e vorba de amenajare coffee shop-ului, de poziționarea sculelor, calibrarea micrometrică a aparaturii, studierea atentă a boabelor de cafea, Andrei ține totul sub control.

La yOyO café, de data aceasta într-o altă locație, mai aproape de centrul orașului, Andrei, cu aceeași pasiune pentru cafea și aceeași dorință de a inspira publicul să savureze o cafea bună într-o companie plăcută și nu numai, ne așteaptă cu surprize noi!

Și acum, puțină teorie:
Când vine vorba de cafea, italienii au trasat 4 mari zone ce contribuie la rezultatul final: miscela, macinacaffe, macchina, și mano.

Miscela se referă în modul tradițional la blend-ul folosit în prepararea cafelei. La yOyO, ca la orice cafenea de specialitate care se respectă, se folosesc doar cafele specialty, single origin, proaspăt prăjite. Unul dintre cele mai importante aspecte la o cafenea de specialitate este material primă folosită, boabele de cafea de specialitate. Spre deosebire de alte denumiri precum premium sau gourmet, termenul de cafea de specialitate are criterii bine definite.

De la producția atentă în ferme de cafea care pun pasiune, până la prăjirea corectă, yOyO tot timpul se asigură și experimentează pentru a oferi clienților o cafea cât mai bună. Nu se ferește inclusive în a importa cafeaua proaspăt prăjită de la prăjitori renumiți din Europa. Andrei tot timpul ne va sta la dispoziție să ne sugereze cea mai bună cafea pentru espresso, pentru cafelele cu lapte sau pentru a cumpăra pentru acasă sau prieteni o cafea de calitate și potrivită modului de preparare.

Al doilea termen, macinacaffe, focuseză atenția către măcinarea cafelei. Cei de la yOyO știu cât de important este acest process pentru a oferi o cafea excelentă în ceașcă și tocmai de aceea investesc continuu în cele mai bune râșnițe ce se găsesc pe piață și dedicate fiecărei tip de cafea ce se pregătește: espresso, cafea cu lapte, brew.

Dacă vorbim de al treilea aspect, macchina, yOyO excelează din plin. Macchina este termenul italian al aparatului folosit și anume espressorul. Cei de la yOyO se mândresc nu numai cu cel mai bun espressor din Timișoara, ci și unul dintre cele mai bune espressoare la nivel mondial.

Chiar dacă nu știți nimic despre espressoare, estetica aparatului Storm FRC vă va atrage atenția cu siguranță. De la interfața desprinsă din cockitp-urile de avioane de vânătoare, până la spatele elegant luminat , acest espressor este bijuteria cu care cei la yOyO se mândresc.

Din punct de vedere al funcționalității, pe lângă stabilitatea termică și controlul temperaturii, elemente de bază pentru a obține o cafea de calitate, acest espressor oferă posibilitatea profilării de presiune. Această tehnologie inovatoare permite modificarea presiunii pe parcursul extracției cafelei și astfel de a obține cele mai bune cafele posibile din fiecare tip de cafea.

Și astfel ajungem la al patrulea, dar nu cel din urmă element al unei cafenele de excepție: mano sau omul pe română. Tot ce v-am povestit mai sus, ar fi în zadar fără om și ajungem din nou la Andrei. Având 9 ani de experiență de lucru în cafenele din care ultimii 4 în segmentul specialty coffee precum și multiple certificări în sistemul Specialty Coffee Association, el este dirijorul tuturor elementelor ce țin de cafea.

Alegerea echipamentelor folosite, experimentarea și alegerea cafelei boabe folosită în cafea, precum și operarea espressorului (stabilirea de profiluri pentru fiecare cafea în parte), țin de el și rezultatul se vede în băutura din fiecare ceașcă ce se servește în această cafenea. Pentru Andrei, cafeaua este mai mult decât un business sau o pasiune, este o artă pe care el dorește să o perfecționeze încontinuu.

Toate aceste elemente arată și actuala stare a yOyO café: o locație nouă, mai spațioasă, în care clienții să se bucure pe lângă o cafea de excepție, de educație și îndrumare în acest fascinant domeniu, Specialty Coffee. Și pentru a întări misiunea lor, în curând vor urma cursuri în domeniul cafelei, atât pentru profesioniști, cât și pentru amatori. Și, ca să nu uităm, urmează să ne delectăm și cu cafea prăjită tot de ei, următorul pas fiind un prăjitor de cafea.