Toți cei care mă cunosc știu deja că “ Viața mea se învârte în jurul unui bob de cafea”. Cu cât am căutat și am studiat mai mult, cu atât am devenit mai curios si am tot studiat până am ajuns cam prin anii  800. Vă invit sa începem călătoria în istoria cafelei de la origini pana in ziua de azi, merită să știți asta dacă vă place să beți cafea.

  • Înainte de 1000: Membrii tribului Galla din Etiopia observă că au o stare extatică, se simt energici atunci când mănâncă un anumit fruct care se macină și amestecă cu grăsime animală. 
  • 1000: Comercianții arabi aduc cafeaua pentru prima data în țara și încep să o cultive pentru prima dată pe plantațiile din Yemen. De asemenea încep să fiarbă boabele, creând o băutură pe care o numesc „qahwa”, care înseamnă: „ceea ce împiedică somnul”. 
  • 1453: Turcia otomană introduce cafeaua la Constantinopol. Primul magazin de cafea din lume Kiva Han, se deschide acolo în 1475. Legea turcă introduce o lege  prin care o femeie  poate să divorțeze de soțul său dacă acesta nu reușește să-i ofere porția ei zilnică de cafea. 
  • 1600: Introdusă în Occident de comercianții italieni, cafeaua atrage atenția oamenilor din cercurile înalte. În Italia, Papa Clement al VIII-lea este îndemnat de consilierii sa interzică  băutura preferată de Imperiului Otoman, întrucât ar fi putut fi considerata o amenintare asupra crestinismului. Cu toate acestea el decide mai târziu ca prin „botezare” aceasta sa devină o băutură creștină acceptabilă. 
  • 1607: Căpitanul John Smith ajută la întemeierea coloniei Virginia la Jamestown. Se crede că a introdus cafeaua în America de Nord. 
  • 1645: Se deschide prima cafenea în Italia. 
  • 1652: Se deschide prima cafenea în Anglia. Cafenele se înmulțesc și devin centre puternice de dezbateri pe diferite teme astfel încât sunt supranumite „universități penny” (un penny fiind prețul unei căni de cafea). 
  • 1668: Cafeaua înlocuiește berea, băutura preferată a micului dejun din New York. 
  • 1668: Cafeneaua lui Edward Lloyd se deschide în Anglia și este frecventată de comercianți și agenți de asigurări maritime. În cele din urmă devine Lloyd’s of London, cea mai cunoscută companie de asigurări din lume. 
  • 1672: Se deschide prima cafenea la Paris. 
  • 1675: Armata turcă înconjoară Viena. Franz George Kilschitzky, un vienez care trăise în Turcia, se infiltrează printre liniile inamice pentru a conduce forțele de întărire în oraș. Turcii sunt învinși și  lasă în urmă sacii de „furaje negre uscate” pe care Kolschitzky le recunoaște ca si cafea. El îi revendică drept recompensă și deschide prima cafenea din Europa Centrală. De asemenea el rafinează băutura prin filtrarea zațului, îndulcirea și adăugarea unui strop de lapte. 
  • 1690: Cu o plantă de cafea furată din portul arab Mocha, olandezii devin primii care cultivă cafeaua în Ceylon  precum și în colonia lor din estul Indiei – Java, care devine sursa numelui băuturii. 
  • 1713: Olandezii fără sa vrea, pun la dispoziția lui Louis XIV din Franța o planta de cafea, aceasta transformandu-se în părintele arbustilor de cafea din  întreaga industrie a cafelei occidentale. În 1723, ofițerul naval francez Gabriel Mathieu Do Clieu fură un răsad și îl transportă în Martinica. După 50 de ani, în Martinica exista 19 milioane de arbori de cafea. În cele din urmă, 90% din plantele de cafea la nivel mondial provin din această singură plantă. 
  • 1721: La Berlin se deschide prima cafenea. 
  • 1727: Industria cafelei braziliene începe atunci când locotenent-colonelul Francisco de Melo Palheta este trimis de guvernul său să arbitreze o dispută de frontieră între coloniile franceze și olandeze din Guyana. Nu numai că el soluționează disputa dar de asemenea face legătura secretă cu soția guvernatorului Guyanei Franceze. Deși Franța și-a păzit plantațiile de cafea din Lumea Nouă pentru a împiedica răspândirea cultivării, doamna în cauză și-a luat rămas bun de la Palheta oferindu-i un buchet în care a ascuns butași și semințe fertile de cafea. 
  • 1732: Johann Sebastian Bach compune Kaffee-Kantate. Pe deoparte o odă a cafelei și pe de alta pentru a-și  exprima dezacordul față de  mișcarea din Germania care avea ca scop sa împiedice femeile să bea cafea (se credea că le face sterile). Cantata include aria: „Ah! Ce gust de cafea dulce! Mai frumos decât o mie de sărutări, mai dulce decât vinul de muscatel! Trebuie să-mi beau cafeaua. „
  • 1773: Celebrul partid „Boston Tea Party” face ca băutul cafelei să fie o datorie patriotică în America.
  • 1886: Servit in hotelul „Maxwell House” din Nashville, TN, blendul de cafea obținut de fostul băcan  Joel Cheek poarta numele hotelului unde a devenit popular. La începutul anilor 1900: în Germania, cafeaua după-amiază devine o normalitate. Termenul „KaffeeKlatsch” este creat pentru a descrie bârfele femeilor la cafea. De atunci, aceasta s-a extins pentru a însemna o conversație relaxantă în general. 
  • 1900: Gills Brothers începe să împacheteze cafea prăjită în cutii de vid. A început  sfârșitul omniprezentelor magazine locale de prăjire a cafelei și fabrici de cafea.
  • 1901: Prima cafea instant solubilă este inventată de chimistul japonez-american Satori Kato din Chicago. 
  • 1903: Importatorul german de cafea Ludwig Roselius oferă un lot de boabe de cafea stricata unor cercetători, care perfecționează procesul de îndepărtare a cofeinei din boabe fără a distruge aroma. Este comercializat sub denumirea de brand „Sanka”. Sanka este introdus în Statele Unite în 1923. 
  • 1906: George Constant Washington, chimist englez care trăiește în Guatemala, observă o depunere a unei pudre fine pe marginea cesti sale de cafea argintie. După unele experimentări, el creează prima cafea instantaneu produsă în masă, numită „Red E Coffee”.
  • 1907: În mai puțin de un secol, Brazilia produce 97% din recolta mondială de cafea. 
  • 1920: Prohibitia alcoolului intră în vigoare în Statele Unite. Vânzările de cafea de explodează. 
  • 1938: După ce au fost solicitați de Brazilia să ajute la găsirea unei soluții la surplusurile lor de cafea, Compania Nestle inventează cafeaua liofila. Nestle dezvoltă Nescafe și îl introduce în Elveția. 
  • 1940: SUA importă 70% din producția mondială a cafelei. 
  • 1942: În timpul celui de-al doilea război mondial, soldații americani primesc cafea instant Maxwell House în kiturile lor de rație. În America aceasta decizie duce la raționarea cafelei. 
  • 1946: În Italia, Achilles Gaggia își perfecționează aparatul espressor. Bautura pe baza de cafea și lapte cappuccino este numită așa pentru asemănarea culorii sale cu hainele călugărilor din ordinul capucinilor. 
  • 1971: Starbucks deschide primul său magazin pe piața publică Pike Place din Seattle, creând o nebunie asupra cafelei proaspăt prajita. 
  • 1985: Burgess Enterprises și Nordstrom plasează primul coș de telefon espresso cu adevărat dedicat în fața magazinului de haine din centrul orașului Seattle.

Sursa  :  “ Manual de instruire al Academiei Barista din Seattle. ”