Întrebat de multe ori cum a apărut ideea de a crea un blend, aș putea să vă spun acum că a pornit de la faptul că îmi doream o cafea care să ne definească, o cafea pe care să o putem avea tot timpul anului, o cafea pe care lumea atunci când o bea să o asocieze cu YoYo.

Așadar am început să caut cafeaua care ne reprezintă în diferite ferme, diferite prăjitorii, din diferite regiuni ale lumii. După luni de căutări, sute de cafele testate și cred că mii de espresso băute am ajuns la concluzia că este în zadar.

Acela a fost momentul în care am decis să creăm propriul blend. Acum că stau să mă gândesc, am mers pe varianta de blend pentru simplul motiv că doream să obținem o cafea cu același gust nu doar de a lungul unui an întreg ci și pentru anii care urmează.

Am început să ne întrebăm clienții ce caută mai exact într-o cafea, care este gustul ideal pe care ar trebui să-l aibă cafeaua lor preferată.

Cum preferă să bea cafeaua? Cu lapte, fără lapte? La filtru sau preparată pe espressor? Cu cremă de lapte? Ce fel de lapte, rece sau cald? Dacă este cu cremă de lapte cu un singur shot de cafea sau două? Care este raportul ideal între cafea și lapte?

După aproape un an de zile de adunat feedback aveam o idee despre cum dorim să fie blendul nostru. A fost momentul în care am decis ce conține și ce profil de gust ar trebui să aibă.

O cafea ciocolatie cu note dulci de alune, un aftertaste suav de cogniac, să fie o cafea care se pretează a fi băută preparată pe espressor, atât simplă cât și cu lapte.

Am ales profilul, am decis prin ce metodă va fi preparată și a mai rămas să alegem cine o să prăjească blendul pe care ulterior o să îl denumim pur și simplu YoYo Blend. După căutări îndelungate am ajuns la unul dintre colaboratori noștri, Yume Roastery. Le-am spus ce vrem, cum am vrea să fie, și cum va fi preparată.

Parcă a durat o veșnicie timpul care a trecut de la discuția cu cei de la Yume până în  momentul în care a ajuns prima pungă de cafea în cafenea.

Eram cea mai fericită persoană, m-am simțit mai degrabă ca un copil care știa că trebuie să primească un cadou, știa ce trebuie să primească dar nu știa când o să-l primească. Și într-un final a venit.

Am desfăcut cu grijă punga de cafea, am mirosit-o și apoi am pregătit o râșniță pentru a începe testele pe noua mea cafea. Sunetul boabelor în momentul în care au început să cadă în râșnița creștea tensiunea care a început să se simtă în toată cafeneaua. Toți cei prezenți acolo eram extrem de curioși despre ce urmează să gustăm. 

Primele shot-uri extrase pe espressor au început sa umple cafeneaua cu un miros puternic de ciocolata, de alune coapte, boabe de cafea proaspat prajite care făceau în creierul nostru o imagine din ce în ce mai clară asupra gustului care ar trebui să fie în ceașca de cafea pe care urma sa o degustam. A fost nevoie de 6 extracții pana sa reglam rasnita si sa ne putem bucura de ceea ce am creat. 

În momentul în care am avut ceașca de espresso în mână am știut ca asta este. Acesta este cafeaua pe care o vom folosi zi de zi în cafenea pe langa multe alte cafele de specialitate. Și acest blend se va numi YoYo Blend.

Era exact ce am visat sa fie: ciocolatie, cu note dulci de alune și un aftertaste suav de cogniac.

A urmat  perioada de feedback. Reacția clienților a fost una senzațională. Am început sa le cerem impresii despre cafeaua pe care o primesc. Ce am putea imbunatati la ea? După aproape 1 an de testări și feedback de la clienți, camioane întregi de cafea bauta de noi și mici ajustări, am lansat oficial YoYo Blend, cafeaua care ne descrie cel mai bine, cafeaua noastra de suflet.

Va doresc sa sa va bucurati si voi cel puțin la fel de mult cât ne bucurăm noi de aceasta minunată creație.

Andrei Alexandru Ianoşi