Site icon yOyO Cafe

Când să plantezi sfeclă înainte de iarnă în 2024: secretul unei recolte timpurii

Să aflăm dacă este posibil să plantezi sfeclă înainte de iarnă și cum să o faci pentru a obține o recoltă timpurie.

Când să plantezi sfeclă în toamna anului 2024 – de ce și cum să o faci / colaj, foto ua.depositphotos.com

Nu toți grădinarii seamănă sfeclă înainte de iarnă, dar această practică permite o recoltare mai devreme. Vă vom spune care sunt beneficiile sale, care pot fi riscurile, cum și când să plantați sfecla în sol deschis.

Semănatul de sfeclă înainte de iarnă – argumente pro și contra

La fel ca ceapa, usturoiul și morcovii, sfecla poate fi însămânțată înainte de iarnă. Această metodă este mai puțin obișnuită printre grădinari, dar cu abordarea corectă, puteți obține o recoltă cu 2-3 săptămâni mai devreme decât dacă semănați sfecla primăvara. Beneficiile includ, de asemenea:

Cu toate acestea, există și riscuri, de exemplu răsadurile timpurii pot muri în cazul unei primăveri reci sau a unei inundații a sitului, dar unele riscuri pot fi încercate să fie eliminate – vă vom spune cum.

Semănat sfeclă înainte de iarnă – soiuri

Uneori, grădinarii care au semănat sfeclă înainte de iarnă se plâng că au început să cadă. Acest lucru se întâmplă deoarece a fost ales soiul greșit. Nu toate soiurile de sfeclă sunt potrivite pentru semănatul de iarnă. Pentru însămânțarea de toamnă, ar trebui să luați soiuri rezistente la frig, special crescute. Se maturizează devreme și nu eclozează.

Când să plantezi sfeclă în 2024

În ceea ce privește momentul în care puteți planta sfeclă în pământ deschis toamna, aici trebuie să urmați regula: „Cu cât mai târziu, cu atât mai bine”.

Trebuie să urmăriți nu calendarul, ci vremea din afara ferestrei, având în vedere că toamna poate fi mai caldă decât de obicei sau, dimpotrivă, cu o răcire puternică.

Sfecla inainte de iarna se semănă la o temperatură a aerului de -5°C, nu mai mică. Dacă ai plantat molizii prea devreme, există riscul ca la prima dezgheț (la 4-5°C) să încolțească și apoi să fie distruși de îngheț.

Unde și cum să plantezi sfecla înainte de iarnă

Alegerea unui loc este un alt punct important: apa nu trebuie să stagneze și zăpada să nu se acumuleze pe el, locul să fie bine luminat și ventilat.

Paturile sunt pregătite în prealabil pentru însămânțare:

Semințele de sfeclă nu sunt dezinfectate sau germinate, dar este necesar să le sortați și să le selectați pe cele mai mari.

Semănați sfecla la o distanță de 5-8 cm, fiecare sămânță, acoperită cu pământ și compactată. Nu este nevoie să udă (!)

Citește și:

Se recomandă acoperirea părților superioare ale culturilor cu mulci, cum ar fi paie, frunze căzute sau ramuri de molid. Acest mulci este îndepărtat de vene după dezghețarea solului. După aceea, grădinarii experimentați recomandă întinderea foliei peste arcurile de deasupra patului – acest lucru va proteja răsadurile dacă există o scădere bruscă a temperaturii și frigul prelungit.

Mai devreme v-am spus când să plantați usturoi pentru iarna anului 2024 – conform semnelor și calendarului lunar.

Acest articol a fost pregătit pentru dvs. de editorii site-ului web yoyocafe.ro, care se concentrează pe inspirație și sfaturi practice pentru dezvoltarea dumneavoastră personală și profesională. Sperăm că recomandările noastre vă vor ajuta să atingeți noi culmi în cariera dumneavoastră.

Exit mobile version